نقد و بررسی

نقد و بررسی انواع رک سرور (Server Rack)

اگر یک کارشناس و متخصص سرور هستید و یا به هر دلیلی با سیستم‌های سرور سروکار دارید، حتما نام «رک سرور» به گوشتان خورده و ممکن است قصد خرید یک یا چند رک سرور را هم برای سیستم خودتان داشته باشید. در این مقاله قصد داریم به نقد و بررسی انواع رک سرور بپردازیم. برای این منظور، ابتدا باید بدانیم رک سرور یا رک شبکه چیست و اصلاً چرا به آن نیاز داریم. سپس به معرفی انواع مختلف رک شبکه، ویژگی‌های انواع مختلف رک و کاربری‌های خاص آن‌ها خواهیم پرداخت. به طور خلاصه، مهم‌ترین نکاتی که برای خرید یک رک سرور باید بدانید در این مقاله آورده شده است. 

رک سرور چیست؟

پیش از آن که به معرفی انواع رک سرور و شبکه بپردازیم، ابتدا به معرفی خود رک سرور می‌پردازیم. رک سرور (Server Rack) یک محفظه مخصوص باز یا بسته است که به طور خاص برای میزبانی از تجهیزات شبکه نظیر سرور، سوئیچ شبکه، دستگاه UPS، روتر و انواع تجهیزات دیگر طراحی شده است. رک سرور و تجهیزات شبکه، همگی بر پایه یک استاندارد مشخص طراحی می‌شوند و به همین خاطر رک به عنوان تجهیز استاندارد میزبانی از تجهیزات سرور به حساب می‌آید. در کیس‌های کامپیوتری خانگی هم همینطور است و هم کیس‌های کامپیوتر و هم تجهیزات سخت افزاری (مادربرد، منبع تغذیه) بر پایه یک استاندارد مشترک طراحی می‌شوند. 

تاریخچه رک سرور

عبارت «رک» (Rack) برای اولین بار در قرن نوزدهم میلادی و در صنعت تلفن مورد استفاده قرار گرفت. در آن زمان، تلفن‌ها از نوع رله‌ای بودند و قفسه‌های نگهداری رله‌های تلفن «رک رله» (Relay Rack) نامیده می‌شد. در سال 1922 میلادی، شرکت AT&T (یکی از بزرگ‌ترین پیمانکاران مخابراتی ایالات متحده) استاندارد 19 اینچی را برای سازگار کردن تجهیزات مخابراتی و قفسه‌های نگهداری خودش تدوین کرد. بعدها در دهه 90 میلادی، از همین استاندارد برای توسعه رک‌های استاندارد سرور استفاده شد.

مزایای استفاده از رک سرور چیست؟

اگر حتی یک گشت کوتاه در بازار تجهیزات شبکه زده باشید، متوجه شده‌اید که رک سرور یک تجهیز قیمت‌دار است و شما برای خرید آن باید هزینه کنید. ممکن است از خود پرسیده باشید که اصلاٌ چرا باید برای خرید رک سرور هزینه کنیم؟ جواب این سوال، در مزایای استفاده از رک سرور است. استفاده از رک شبکه یک سری فایده دارد که در درازمدت، هزینه آن را به شما برمی‌گرداند. برخی مزایای اصلی بکارگیری رک سرور این موارد هستند:

  • عملکرد فنی بهتر: رک سرور به تهویه تجهیزات شبکه کمک می‌کند. به همین خاطر، عملکرد فنی تجهیزات در درازمدت بالاتر است.
  • سرویس‌پذیری بالاتر: همان‌طور که گفتیم، رک یک تجهیز استاندارد برای نصب تجهیزات شبکه است. به همین خاطر، ویژگی‌هایی در طراحی آن لحاظ می‌شود که سرویس‌دهی و نگهداری تجهیزات را آسان‌تر می‌کند.
  • امنیت بالاتر: معمولاٌ رک‌های سرور، قفل‌ها و درب‌هایی دارند که از دسترسی غیرمجاز به تجهیزات نصب شده داخل آن‌ها جلوگیری می‌کنند. این ویژگی موجب ارتقای امنیت شبکه و تجهیزات آن می‌گردد.
  • استفاده بهینه‌تر از فضا: رک سرور طوری از تجهیزات شبکه میزبانی می‌کند که از فضای فیزیکی به نحو بهینه استفاده بشود. در واقع هنگام استفاده از رک، تجهیزات سرور و شبکه کمترین فضای فیزیکی ممکن را اشغال می‌کنند.

رکمونت (Rack mount) چیست و چه معنایی دارد؟

یکی از اصطلاحاتی که در بازار تجهیزات سرور و تجهیزات شبکه زیاد دیده و شنیده می‌شود «رکمونت» (Rack mount) است که معنای آن به بحث ما چندان بی‌ربط نیست. به طور کلی هر تجهیز سخت افزاری که داخل رک قابل نصب باشد یک تجهیز رکمونت به حساب می‌آید. برای مثال روترهای شبکه را در نظر بگیرید. روترهای خانگی که همه ما به صورت روزمره با آن‌ها سروکار داریم به صورت رومیزی طراحی می‌شوند و به صورت استاندارد داخل رک قابل نصب نیستند. اما روترهای رکمونت، روترهای حرفه‌ای شبکه هستند که به صورت استاندارد داخل رک قابل نصب هستند. 

انواع رک سرور چیست؟ (ایستاده، قاب باز، دیواری)

حال که رک سرور را به طور کلی می‌شناسیم و به مزایای استفاده از آن هم پی برده‌ایم، می‌توانیم به معرفی و بررسی انواع رک سرور به همراه ویژگی‌ها و کاربری‌های آن ها بپردازیم. به طور کلی انواع رک سرور در بازار تجهیزات شبکه، بر اساس نحوه نصب و نوع پوشش به چند گروه اصلی تقسیم‌ می‌شوند:

  • رک سرور قاب باز
  • رک سرور قاب بسته
  • رک سرور ایستاده (Tower Rack)
  • رک سرور دیواری

در ادامه به معرفی هر کدام از انواع رک سرور به همراه ویژگی‌های آن‌ها می‌پردازیم. 

رک سرور قاب باز

یکی از انواع رک سرور، رک قاب باز است. رک های قاب باز نوع اقتصادی رک‌های شبکه به حساب می‌آیند، چرا که صرفاٌ تعدادی ریل برای نصب تجهیزات در اختیار کاربر قرار می‌دهند و از امکانات جانبی نظیر پنل‌های محافظ و فن‌های گردش هوا در آن‌ها خبری نیست. اصلی‌ترین استفاده رک قاب باز برای کاربری‌هایی است که به حفاظت فیزیکی یا تهویه جداگانه برای تجهیزات شبکه نیازی ندارند و یا تراکم کابل‌کشی در آن‌ها بسیار بالاست. این رک‌ها ممکن است به صورت ایستاده ثابت، ایستاده متحرک و یا دیواری طراحی بشوند. 

رک سرور قاب بسته

رک‌های قاب بسته برخلاف رک‌های قاب باز به پنل‌های پوششی روی هر شش وجه خودشان مجهز هستند. این رک‌ها نسبت به رک‌های قاب باز مزایا و معایبی دارند. مزیت اصلی این نوع رک، محفوظ بودن کامل تجهیزات داخلی آن است. در واقع پنل‌های پوششی امکان تجهیز به قفل و لولا را دارند و به همین خاطر، می‌توان دسترسی به آن‌ها را کنترل نمود. عدم ورود غبار به رک از دیگر مزایای آن ها است. از معایب این نوع رک نیز می‌توان به کاهش جریان گردش هوا و نیاز به تهویه اختصاصی برای خود رک، افزایش دمای تجهیزات داخل رک و قیمت بالاتر اشاره کرد. 

رک سرور ایستاده (Tower Rack)

این نوع از رک سرور همان‌طور که از نام آن پیداست، روی زمین به صورت ایستاده قرار می‌گیرد. رک های سرور ایستاده (Tower Rack) در انواع و عمق‌ها و تعداد‌های مختلف یونیت در بازار موجود هستند و می‌توانند برای میزبانی انواع تجهیزات شبکه مورد استفاده قرار بگیرند. رک سرور ایستاده معمولاٌ به صورت بسته طراحی می‌شود و اطراف آن با پنل‌های محافظ احاطه شده است، هرچند نوع قاب باز آن هم وجود دارد. برخی از این پنل‌ها لولایی و قفل‌دار هستند و از دسترسی غیرمجاز به تجهیزات داخل رک جلوگیری می‌کنند. همچنین، رک های سرور ایستاده ممکن است زیر خودشان پایه‌های ثابت و یا چرخ‌های متحرک داشته باشند. در واقع یک رک ایستاده ممکن است به صورت ثابت و یا قابل حمل طراحی بشود. 

رک سرور دیواری

رک دیواری شبکه همان‌طور که از نام آن پیداست، نه روی زمین بلکه روی دیوار نصب می‌شود. معمولاٌ سازمان‌های کوچک که نمی‌توانند یک سالن یا اتاق اختصاصی را به عنوان اتاق سرور اختصاص بدهند از یک یا چند رک سرور دیواری برای نصب و نگهداری تجهیزات شبکه استفاده می‌کنند. از مزایای اصلی رک های دیواری می‌توان به اشغال فضای کمتر و دسترسی بهتر و از معایب اصلی‌ آن می‌توان به تحمل وزن کمتر نسبت به رک‌های ایستاده اشاره کرد. رک‌های دیواری خود شامل دو نوع قاب باز و قاب بسته (کابینتی) هستند. برخی رک‌های دیواری روی قاب زیرین خودشان دارای تعدادی جاپیچ برای نصب پایه‌های زمینی یا چرخ‌های متحرک هستند و می‌توان آن‌ها را به رک ایستاده هم تبدیل کرد. 

تفاوت رک سرور و رک شبکه

یک دسته‌بندی غیر رسمی برای انواع رک، تقسیم‌بندی آن‌ها به رک سرور و رک شبکه است. در این خصوص باید بگوییم که رک‌های سرور و رک‌های شبکه تفاوت‌های بنیادینی با یکدیگر ندارند، چرا که هر دوی آن‌ها رک هستند و از تجهیزات سخت افزاری رکمونت میزبانی می‌کنند. تفاوت اصلی رک‌های سرور و شبکه در تجهیزات جانبی آن‌ها است. 

معمولاً برای کاربری سرور از رک‌های ایستاده بزرگ (حداقل 18 یونیت) و عمق 100 سانتی‌متر استفاده می‌شود؛ به علاوه استفاده از تجهیزات جانبی نظیر ماژول خنک‌کننده و سینی‌های نظم‌دهنده در رک‌های سرور متداول‌تر است. در سوی دیگر، برای کاربری شبکه می‌توان از رک‌های کوچک‌تر هم استفاده کرد و اکثر تجهیزات شبکه در رک‌های 80 و حتی 60 سانتی‌متری هم به راحتی جای می‌گیرند. در دیتاسنترها و اتاق‌های سرور معمولاً یک یا دو رک کوچک‌تر از تجهیزات شبکه و چندین رک بزرگ و بسیار مجهز از تجهیزات سرور میزبانی می‌کنند. 

اجزای تشکیل دهنده رک سرور چیست؟

رک سرور از اجزای مختلفی تشکیل شده است که شناخت آن‌ها می‌تواند به انتخاب بهتر آن کمک کند. در واقع هنگام خرید رک سرور هر چقدر شناخت بهتری از اجزای رک داشته باشید، بهتر می‌توانید نیازهای خودتان را شناسایی و برآورده کنید. به طور کلی اجزای اصلی تشکیل دهنده یک رک سرور و تجهیزات جانبی قابل نصب روی آن، شامل موارد زیر هستند.

تجهیزات قابل نصب در رک

  • فریم اصلی
  • ریل نصب
  • درب رک
  • قفل درب رک
  • دیواره جانبی رک
  • پایه یا چرخ (برای رک ایستاده)
  • ماژول خنک کننده رک
  • سینی رک
  • بلنک پنل
  • پچ پنل
  • لایت پنل
  • فریم مانیتور
  • پاور ماژول
  • سوئیچ KVM

در ادامه به توضیح مختصر هرکدام از اجزای رک سرور می‌پردازیم. 

فریم اصلی

چارچوب اصلی یا فریم رک سرور، حکم شاسی آن را دارد که رک روی آن ساخته می‌شود. در واقع این فریم است که ابعاد اصلی رک را تعیین می‌کند (یونیت، عمق). هر چقدر فریم رک کیفیت ساخت بالاتری داشته باشد، عمر رک و تجهیزات داخل آن طولانی‌تر است. 

ریل نصب

ریل های نصب یا Mounting Rail که روی فریم اصلی نصب می‌شوند، میزبان تجهیزاتی هستند که داخل رک قرار می‌گیرند. در واقع تمام تجهیزات سرور و شبکه که داخل رک نصب می‌شوند، روی این ریل‌ها قرار می‌گیرند. 

درب رک

اگر رک سرور از نوع بسته (Closed) باشد، یک یا چند درب هم دارد. درب‌های رک می‌توانند کاملاً فلزی و بسته باشند، می‌توانند شیشه‌ای باشند و می‌توانند ساختار مشبک هم داشته باشند. درب‌های یکپارچه فلزی و درب‌های شیشه‌ای معمولا به تهویه نیاز دارند، اما درب‌های مشبک خودشان گردش هوا را فراهم می‌کنند. 

قفل درب رک

وقتی رک از نوع بسته است و درب دارد، معمولا از یک یا چند قفل هم برای تامین امنیت آن و جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به تجهیزات داخل رک استفاده می‌شود. قفل‌های درب رک انواع مختلفی دارند و ممکن است کلیدی، رمزدار یا دارای حسگر اثر انگشت باشند. 

دیواره جانبی رک

رک‌های بسته علاوه بر درب اصلی تعدادی پنل یا دیواره جانبی هم دارند. این دیواره‌ها بسته به کاربری رک (سرور یا شبکه) ممکن است دارای توری‌های مشبک برای تهویه هوا و یا فضاهایی برای عبور مسیرهای کابل کشی باشند. 

پایه یا چرخ (برای رک ایستاده)

بعید است این مورد نیاز به توضیح خاصی داشته باشد. رک‌های ایستاده زیر خودشان تعدادی پایه یا چرخ دارند که در اصل روی آن‌ها قرار می‌گیرند.

ماژول خنک کننده رک

فن های خنک کننده رک سرور معمولا دو نوع دارند:

  • خنک‌کننده دیواری
  • سینی خنک‌کننده

خنک‌کننده های دیواری رک روی یکی از وجه‌های جانبی رک نصب می‌شوند. فن‌هایی که روی این خنک کننده‌ها تعبیه شده یک جریان هوای پایدار و قدرتمند داخل رک ایجاد می‌کنند که هوای تازه را در اختیار تجهیزات نصب شده داخل رک قرار می‌دهد. سینی‌های خنک‌کننده رک، همین کار را در داخل فضای رک و مابین تجهیزات نصب شده داخل آن انجام می‌دهند. 

بلنک پنل

گاهی اوقات از تمام فضای داخل رک استفاده نمی‌شود و برای مقاصدی نظیر دسترسی بهتر یا گردش هوا، برخی طبقات رک خالی گذاشته می‌شود. گاهی هم ممکن است تعداد یونیت‌های رک به اندازه یک یا دو یونیت بیشتر از فضای مورد نیاز باشد. در این موارد، از بلنک پنل برای بستن فضاهای خالی رک استفاده می‌شود. بلنک پنل نه تنها ظاهر رک را زیباتر می‌کند، بلکه از ورود گردوخاک اضافی به داخل تجهیزات نیز جلوگیری می‌کند. 

پچ پنل

پچ پنل (Patch Panel) یک جور هاب RJ-45 است. در رک‌هایی که قرار است تعداد زیادی تجهیز سرور یا شبکه با کابل به یکدیگر متصل بشوند از یک یا چند پچ پنل برای نظم‌دهی به مسیرهای کابل‌کشی استفاده می‌شود.

لایت پنل

پنل نوری یا لایت پنل یک پنل 1U یا 2U است که روی آن، نوارهای LED و یا لامپ‌های فلورسنت (مهتابی) نصب شده‌اند. لایت پنل برای روشن کردن فضای داخلی رک مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

فریم مانیتور

اگر بخواهید داخل رک به صورت استاندارد یک مانیتور نصب کنید، به فریم مانیتور نیاز دارید. فریم‌های مانیتور در ابعاد مختلف و متنوعی موجود هستند (برای مانیتورها با اینچ‌های مختلف) و پس از جانمایی مانیتور، به صورت استاندارد داخل رک نصب می‌شوند. یک فریم مانیتور ممکن است 7 یا 9 یونیت از رک را اشغال کند. 

پاور ماژول

یکی دیگر از تجهیزات جانبی پرکاربرد رک سرور، پاور ماژول است. در واقع پاور ماژول یک نوع چندراهی برق است که به طور استاندارد داخل رک نصب می‌شود و پریزهای برق را برای اتصال تجهیزات مختلف تکثیر می‌کند. معمولا پاور ماژول‌ها در داخل خودشان به محافظ نوسان ولتاژ و جریان هم مجهز هستند. 

سوئیچ کی وی ام (KVM)

سوئیچ کی وی ام یا KVM Switch یکی دیگر از تجهیزات جانبی رک شبکه است. کاری که سوئیچ KVM انجام می‌دهد، به اشتراک گذاشتن یک دست موس و کیبورد و مانیتور میان چندین کامپیوتر (چندین سرور) مختلف است. در واقع شما می‌توانید یک موس، یک کیبورد و یک مانیتور را به کی وی ام متصل کنید و از سوی دیگر، چندین کامپیوتر را نیز به آن متصل و از تجهیزات خودتان روی تمامی کامپیوترها استفاده نمایید. 

موارد مهم در خرید رک سرور چیست؟

برای خریداری یک رک سرور، تنها شناخت انواع مختلف آن کافی نیست و باید ویژگی‌های یک رک سرور را هم به خوبی بشناسید. رک‌های سرور علاوه بر نوع، ویژگی‌های دیگری همچون تعداد یونیت، عمق، ارتفاع و نوع سیستم خنک‌کننده هم دارند. خرید یک رک سرور مناسب بدون شناخت این ویژگی‌ها به نوعی غیرممکن است. در این قسمت از مقاله قصد داریم به بررسی نکات و موارد مهم در خرید یک رک شبکه بپردازیم. 

تعداد یونیت رک سرور (ارتفاع رک)

یکی از مهم‌ترین مشخصه‌های شناسنامه‌ای رک سرور تعداد یونیت پشتیبانی شدهٔ آن است. اگر خاطرتان باشد، پیش‌تر گفتیم که تجهیزات شبکه با یک استاندارد ابعادی مشخص – استاندارد EIA 310 – طراحی می‌شوند و این استاندارد در طراحی رک سرور نیز رعایت می‌گردد. در استاندارد شبکه، ارتفاع هر تجهیزی با تعداد یونیت اشغال شده توسط آن بیان می‌شود. هر یونیت رک (U) معادل 1 و ¾ اینچ است (حدود 44.3 میلی‌متر) و ارتفاع تجهیزات شبکه به صورت مضربی از آن بیان می‌گردد. برای مثال یک سرور 1U یک یونیت رک و یک سرور 4U چهار یونیت رک را اشغال می‌کند. 

تعداد یونیت رک سرور، نشان‌دهنده ظرفیت آن است. برای مثال یک رک 20 یونیت می‌تواند تا پنج دستگاه سرور 4U و یا ده دستگاه سوئیچ 2U را داخل خودش میزبانی کند. در واقع پیش از خرید رک سرور، باید ابتدا نوع تجهیزات، تعداد تجهیزات و چیدمان تجهیزات داخل رک را مشخص کرده باشید. در غیر این صورت ممکن است یک رک زیادی کوچک یا زیادی بزرگ خریداری کنید. معمولاً رک‌های ایستاده از 18 یونیت به بالا هستند و رک‌های کوچک‌تر (4 یونیت، 6 یونیت، 8 یونیت) به صورت دیواری نصب می‌شوند.

عمق رک سرور

دیگر پارامتر مهم در استاندارد ابعادی تجهیزات سرور، عمق آن‌ها است. در بازار داخلی ایران، رک های سرور از لحاظ عمق سه دسته هستند:

  • رک سرور عمق 60
  • رک سرور عمق 80
  • رک سرور عمق 100

عمق رک سرور (به سانتی‌متر) نشان‌دهنده عمق تجهیزات شبکه است که می توان داخل هر رک نصب کرد. تجهیزات شبکه علاوه بر ارتفاع‌های گوناگون (تعداد یونیت)، عرض متفاوتی هم دارند. هنگام خرید رک سرور باید عمق بزرگ‌ترین تجهیزی که قرار است داخل آن نصب کنید را بدانید. خبر خوب این است که تجهیزات با عمق کمتر به راحتی داخل رک‌هایی با عمق بیشتر قابل نصب هستند. رک‌هایی که زیر 22 یونیت دارند عمدتا در عمق‌های 60 و 80 طراحی می‌شوند و عمق 100 در رک‌های بزرگ 22 یونیت به بالا قابل دسترسی است. 

نحوه نگهداری رک سرور

رک سرور یک تجهیز گرانقیمت است، چرا که از تجهیزات گرانقیمت سرور و شبکه استفاده می‌کند. به همین خاطر، سرویس صحیح و نگهداری دوره‌ای از رک سرور و رک شبکه، می‌تواند در افزایش عمر مفید تجهیزات نصب شده داخل آن موثر باشد. اهمیت و ضرورت نگهداری رک سرور به این جهت است که یک اشکال کوچک به راحتی برطرف می‌شود، اما برطرف نکردن آن موجب بروز اشکالات بزرگ و خسارات سنگین می‌گردد. در این قسمت به نحوه صحیح نگهداری از رک سرور و رک شبکه پرداخته‌ایم. 

بازدید دوره‌ای و تمیز کردن رک

ابتدا دوره‌های بازدید از رک را تعیین و مشخص کنید. بهتر است این دوره‌ها طوری تعیین بشوند که بتوان سرور یا شبکه را به صورت موقتی از مدار خارج کرد (نیمه‌شب، صبح زود یا ایام تعطیل). با بازدید از بست‌ها، اتصالات، پیچ‌ها و پرچ‌های رک شروع کنید. مطمئن باشید که همه چیز به خوبی بسته شده و سر جای خودش محکم است. 

بعد از بازدید، رک را به خوبی از گردوخاک تمیز کنید. برای این کار باید ابتدا دستگاه را خاموش و برق آن را قطع کنید. سپس فیلترهای غبار که سر راه فن‌های ورودی هستند را باز کنید، بشویید و به خوبی خشک کنید. سطوح صاف داخلی و خارجی را با یک دستمال خشک بدون پرز گردگیری کنید. برای تمیز کردن خود فن‌ها و جاهایی که دست نمی‌رسد، از یک دمنده (Blower)، نازل هوای فشرده یا اسپری هوای فشرده استفاده کنید. به هیچ وجه از مایعات برای تمیزکاری رک سرور استفاده نکنید. 

مدیریت کابل‌ها

هر چقدر کابل‌کشی منظم‌تری در داخل رک داشته باشید، عمر رک شما طولانی‌تر است. شاید به نظر نامربوط بیاید، اما کابل‌کشی منظم باعث می‌شود تا هوا گردش بهتری داخل رک داشته باشد. به علاوه، کابل‌ها داخل یکدیگر گره نمی‌خورند و 

سوکت‌ها تحت فشار و کشش قرار نمی‌گیرند. اگر در برخی نواحی رک به خاطر عجله یا ناآگاهی کابل‌کشی نامنظمی داشته‌اید، در سرویس دوره‌ای آن را اصلاح کنید. 

بازدید و سرویس سیستم خنک‌کننده

بازدید و سرویس خنک‌کننده چندین بخش دارد. یک بخش آن شامل باز کردن، تمیز کردن و شست‌وشوی فیلترهای غبار است که در بخش تمیزکاری رک به آن پرداختیم. بخش بعدی آن، بازدید و بررسی وضعیت تمام فن‌های خنک‌کننده است. برای بازدید فن‌ها باید دستگاه را روشن کنید و در حالت آماده به کار قرار دهید. 

وقتی دستگاه روشن است تمام فن‌های آن باید به آسانی بچرخند و هیچ صدای غیرطبیعی از آن‌ها به گوش نرسد. اگر گریس فن خشک شده باشد فن جیرجیر می‌کند، موتور آن تحت فشار قرار می‌گیرد و پس از مدتی می‌سوزد. برخی فن‌ها قابل سرویس و اضافه کردن گریس هستند و برخی دیگر، باید در این وضعیت تعویض شوند. 

بررسی دما و رطوبت

در حالت کاری، دمای داخل رک نباید از حدی بیشتر بشود. دمای بالا نه تنها دستگاه‌ها و تجهیزات سخت افزاری را تحت فشار قرار می‌دهد، بلکه عمر آن‌ها را نیز کوتاه می‌کند. رطوبت بالا نیز منجر به کوتاه شدن عمر سیستم خنک‌کننده و همچنین سولفاته شدن تجهیزات الکترونیکی می‌شود. اگر یک اتاق سرور بزرگ یا یک شبکه حرفه‌ای دارید، داخل تمام رک‌های آن سنسورهای دما و رطوبت محیط نصب کنید و آن‌ها را منظم بررسی نمایید. 

بررسی سلامت سیستم تغذیه

قلب تپنده رک سرور، سازوکار تغذیه آن است. تمام تجهیزات نصب شده داخل رک به برق نیاز دارند و برای کارکرد صحیح، باید یک برق تمیز به آن‌ها تحویل بشود. تمام سوکت‌ها و سیم‌های برق، دوشاخه‌ها و پریزها را بررسی کنید. عملکرد پاور ماژول‌های نصب شده داخل رک را نیز مورد بررسی قرار دهید. هیچ کدام از کابل‌ها، دوشاخه‌ها و پریزهای برق نباید بر اثر حرارت آب شده یا دفرمه شده باشند. 

اگر رک سرور شما به دستگاه UPS رکمونت مجهز است، عملکرد UPS را نیز بررسی کنید. اگر UPS از نوع آنلاین است ترانس و مبدل آن باید یک برق تمیز و بدون نوسان در خروجی تحویل بدهند. هیچ صدای نویز و Rattle نباید از ترانس یو پی اس به گوش برسد. اگر UPS از نوع لاین اینتراکتیو است (Line Interactive)، اطمینان حاصل کنید که در صورت قطعی برق ورودی بدون مشکل در مدار قرار می‌گیرد و برق خروجی را تامین می‌کند. سلامت UPS به معنی سلامت دستگاه شما در صورت قطعی یا نوسان برق ورودی است، پس آن را جدی بگیرید.

نتیجه گیری

رک سرور یکی از تجهیزات جانبی سرور و اتاق سرور است که به عنوان یک قفسه نگهدارنده برای تجهیزات سرور و تجهیزات شبکه مورد استفاده قرار می‌گیرد. انواع مختلف رک سرور شامل رک ایستاده، رک قاب باز و رک دیواری هستند که هر کدام ویژگی‌های مثبت و منفی خودشان را دارند و برای یک سری کاربری خاص مورد استفاده قرار می‌گیرند. از اصلی‌ترین ویژگی‌های هر رک سرور می‌توان به تعداد یونیت و عمق رک اشاره کرد که ظرفیت، تعداد و ابعاد تجهیزات قابل نصب داخل آن را مشخص می‌کنند. 

تجهیزات مختلفی داخل رک‌های سرور قابل نصب هستند، از تجهیزات سخت افزاری اصلی نظیر خود سرور، سوئیچ و روتر شبکه تا تجهیزات جانبی نظیر پاور ماژول، پچ پنل و ماژول‌های خنک کننده. تجهیزات جانبی رک، تجهیزاتی هستند که لزوما برای راه‌اندازی خود سرور یا خود شبکه مورد نیاز نیستند، اما راه‌اندازی و سرویس‌پذیری سرور یا شبکه را بالاتر می‌برند. از این تجهیزات می‌توان به پاور ماژول، کی وی ام، پچ پنل و ماژول‌های خنک‌کننده اشاره کرد. 

سوالات متداول

رک سرور چیست؟ 

رک (Rack) به فریم یا محفظه‌ای گفته می‌شود که تجهیزات سرور و تجهیزات شبکه به صورت استاندارد داخل آن نصب می‌گردند، درست مثل کیس کامپیوتر که از مادربرد میزبانی می‌کند. 

انواع مختلف رک چیست؟ 

رک‌های سرور انواع مختلفی دارند. انواع اصلی رک سرور شامل رک ایستاده، رک دیواری، رک قاب بسته و رک قاب باز است. 

چه تجهیزاتی داخل رک سرور قابل نصب هستند؟

هر تجهیز و دستگاهی که به صورت «رکمونت» طراحی شده باشد به صورت استاندارد داخل رک قابل نصب است. از این تجهیزات می‌توان به سرورهای رکمونت، سوئیچ‌ها و روترهای رکمونت و تجهیزات جانبی استاندارد رک اشاره کرد. 

تعداد یونیت رک به چه معنی است؟

استاندارد EIA 310 به طور خاص برای تجهیزات سرور و شبکه تدوین شده است. در این استاندارد، هر 1 و 3/4 اینچ معادل یک یونیت (U) در نظر گرفته می‌شود و ارتفاع تمام تجهیزات شبکه باید مضرب صحیحی از آن باشد. تعداد یونیت رک، نشان‌دهنده ظرفیت آن برای میزبانی از تجهیزات شبکه بر اساس تعداد یونیت مورد نیاز آن‌ها است.

علی قربانی

دانشجوی مکانیک دانشگاه صنعتی طرشت (صنعتی شریف سابق)؛ علاقه‌مند به سخت افزار و هوانوردی و این صحبت‌ها.

نوشته های اخیر

10 دستور کاربردی در macOS 15

مقدمه سیستم ‌عامل macOS 15، جدید ترین نسخه از سیستم ‌عامل محبوب اپل می باشد…

2 روز قبل

مقایسه تفاوت مدل های PS5 ( پی اس 5 استاندارد، دیجیتال، اسلیم و پرو )

کنسول پلی استیشن 5 (PS5) یکی از محبوب ترین محصولات شرکت سونی است که در…

1 هفته قبل

هوش مصنوعی و تمام مقدماتی که باید در مورد AI بدانید

مقدمه در 2 سال اخیر هوش مصنوعی یا همان AI به یکی از مهم‌ترین مباحث…

1 هفته قبل

راهنمای خرید بهترین حافظه SSD برای لپ‌ تاپ

مقدمه حافظه‌های SSD (Solid State Drive) به دلیل سرعت بالاتر، دوام بیشتر و مصرف انرژی…

3 هفته قبل

مقایسه آیفون 16 پرومکس با سامسونگ گلکسی S24 اولترا

در ابتدا این مقاله بدون تردید باید به رقابت همیشگی اپل و سامسونگ، این دو…

2 ماه قبل

راهنمای خرید بهترین لپ‌ تاپ‌ ارزان قیمت دانشجوئی

زندگی دانشجویی پر از چالش ها و فرصت های یادگیری است، و در این مسیر،…

2 ماه قبل