دسترسی سریع
سیستم های دوربین مداربسته (CCTV) یکی از بهترین راهها برای نظارت و افزایش امنیت مکانهای مختلف هستند. فرقی نمیکند که این مکان منزل مسکونی شخصی، دفتر اداری یا ملک تجاری باشد؛ دوربین مداربسته میتوانند برای ارتقای امنیت تمام این مکانها مورد استفاده قرار بگیرند. برای خرید دوربین مداربسته لازم است که ویژگیها و انواع آن را به خوبی بشناسید. در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع سیستم دوربین مداربسته (CCTV)، ویژگیها و نکات مهم در خرید آن بپردازیم.
سیستمهای دوربین مداربسته انواع مختلفی دارند و بسته به تکنولوژی که در آنها استفاده شده است، به سه گروه اصلی تقسیم میشوند:
در ادامه به توضیح مختصر هر کدام از انواع سیستمهای دوربین مداربسته به همراه کاربریهای پیشنهادی آنها میپردازیم.
دوربین های مداربسته آنالوگ سادهترین و ارزانترین سیستمهای CCTV هستند. تصویر از طریق رابط «کواکسیال» (مشابه سیم آنتن) از این دوربینها به دستگاه ضبط و ذخیره یا حتی به صورت مستقیم به نمایشگر میرسد. دوربینهای مداربسته آنالوگ هرچند هنوز به خاطر قیمت پایین از محبوبیت بالایی برخوردار هستند، اما بیشتر در مواردی استفاده میشوند که بودجه اقتصادی به کیفیت تصویر ارجحیت دارد.
این دوربینها که با نامهای HD، AHD و HDCVI هم شناخته میشوند، همانند دوربینهای آنالوگ از رابط کواکسیال برای انتقال تصاویر استفاده میکنند. این سیستمها به لطف ظهور تکنولوژیهای نرم افزاری و انکودرهای بهینه میتوانند تصاویر را با رزولوشن 720p و حتی 1080p ثبت، ضبط و ذخیره کنند.
به طور کلی یک سیستم دوربین مداربسته آنالوگ HD نسبت به هزینه، کیفیت تصویر بالایی دارد و بهترین گزینه برای کاربری عمومی نظیر کاربری خانگی و تجاری است. به علاوه، امکان استفاده از دوربینهای قدیمی آنالوگ در یک سیستم HDCVI هم وجود دارد.
جدیدترین نسل سیستمهای دوربین مداربسته، از نوع دیجیتال تحت شبکه (IP) هستند. دوربین مداربسته تحت شبکه همانطور که از نام آن مشخص است، از تکنولوژی شبکه برای انتقال تصاویر استفاده میکنند. در یک سیستم دوربین مداربسته تحت شبکه به جای کابل کواکسیال، از رابط RJ-45 (کابل شبکه) برای انتقال تصاویر استفاده میشود که یک رابط دیجیتالی است.
به خاطر امکان استفاده از تکنولوژی دیجیتال، بیشینه رزولوشن دوربینهای تحت شبکه تا 8 مگاپیکسل هم میرسد. اصلیترین نقطه ضعف سیستمهای دوربین مداربسته تحت شبکه، قیمت بالای آنها است که در یک پیکربندی یکسان، به راحتی تا چند برابر یک سیستم HDCVI هم میرسد. به همین خاطر، توصیه میشود برای کاربریهای خاص به سراغ دوربین مداربسته تحت شبکه بروید.
اصلیترین بخش هر سیستم دوربین مداربسته (CCTV) خود دوربینهای آن است. در واقع، این دوربین است که تصاویر را از محیط دریافت میکند و ویژگیهای تصویر نظیر کیفیت، شفافیت و جزئیات بیش از هر چیز به آن بستگی دارند. دوربینهای مداربسته شامل چند نوع اصلی هستند:
دوربینهای بولت جزو پرکاربردترین دوربین های مداربسته برای استفاده در فضاهای بیرونی محسوب میشوند. شکل خاص این دوربینها امکان استفاده از لنزهایی با فاصله کانونی بالا را فراهم میکند. به همین خاطر، تصویر دوربین های مداربسته بولت از عمق بالا برخوردار است و در برد بلند، جزئیات را حفظ میکند.
دوربین های صنعتی با همان باکس به خاطر شکل جعبهای که دارند به این نام معروف شدهاند. این دوربینها جزو پرفروشترین دوربینهای مداربسته موجود در بازار هستند و در محیطهای صنعتی و کارگاهی به صورت گسترده استفاده میشوند. اصلیترین ویژگی دوربین های باکس، جدا بودن لنز آنها از خود دوربین است، در واقع میتوان لنز دوربین صنعتی را از روی آن باز کرد و با یک لنز متفاوت تعویض نمود (برای ارتقای میدان دید و یا برد تصویر).
محبوبترین نوع دوربین مداربسته برای استفاده در محیط داخلی و دارای سقف دوربین دام است. این دوربینها به خاطر شکل گنبدی که دارند به این اسم شناخته میشوند و اصلیترین ویژگی این دوربینها میدان دید عریض آنها است که میتوانند میدان دید 100 تا 270 درجه داشته باشند.
دوربین های PTZ که به نام «اسپید دام» هم شناخته میشوند، جزو دوربینهای مداربسته پیشرفته هستند. PTZ مخفف Pan-Tilt-Zoom است، یعنی دوربینهای PTZ قابلیت چرخش در دو جهت و زوم اپتیکال را دارند (فاصله کانونی لنز آنها متغیر است). از دوربینهای PTZ در مکانهایی استفاده میشود که امکان استفاده از دوربینهای متعدد وجود ندارد و در عین حال، وضوح تصویر در اولویت است (شناسایی چهره یا خواندن پلاک). مراکز حساس صنعتی و امنیتی از محلهای اصلی کاربری این دوربینها هستند.
برای خرید یک سیستم دوربین مداربسته، لازم است که انواع ویژگیهای دوربین مداربسته را به خوبی بشناسید. از ویژگی های آن می توان به قابلیت دید در شب، استاندارد محافظتی، پشتیبانی از تکنولوژی PoE، فاصله کانونی و رزولوشن لنز اشاره کرد. داشتن شناخت کافی این ویژگیها در خرید سیستم CCTV کلیدی است. در ادامه به معرفی ویژگیهای ساختاری دوربین مداربسته خواهیم پرداخت.
یکی از ویژگیهای مهم دوربین مداربسته، پشتیبانی آن از قابلیت دید در شب است. چه دوربین مداربسته داخل محیط داخلی نصب شده باشد و چه در محیط خارجی، بالاخره تاریکی را به صورت منظم تجربه میکند. به همین خاطر، اکثر دوربینهای مداربسته به فناوری دید در تاریکی هم مجهز شدهاند. قابلیتهای دید در تاریکی در دوربینهای مداربسته یکی از این چند نوع هستند:
هر دوربین مداربسته برای متمرکز کردن تصویر روی سنسور خودش به یک لنز مجهز شده که غالبا در دوربین های تحت شبکه از نوع CMOS است و «فاصله کانونی» اصلیترین ویژگی هر لنز به حساب میآید. در واقع فاصله کانونی، «میدان دید» لنز دوربین را تعیین میکند. دوربینهای مداربسته اکثراً لنز ثابت دارند، اما فاصله کانونی آنها روی دو یا سه حالت قابل تنظیم است.
برای مثال لنز یک دوربین دام میتواند روی یکی از سه فاصله کانونی 2، 3.6 و 6 میلیمتر تنظیم بشود. به طور کلی هر چقدر فاصله کانونی کمتر باشد میدان دید دوربین وسیعتر و برد مفید آن کمتر است. در سوی دیگر با افزایش فاصله کانونی هر چند میدان دید دوربین کمی کوچکتر بشود، برد مفید آن (دورترین فاصلهای که تصویر به خوبی فوکوس میشود) افزایش پیدا میکند.
دوربینهای مداربسته برحسب میزان مقاومتی که در برابر نفوذ آب و غبار دارند، با استاندارد IP دستهبندی میشوند. این استاندارد در دوربینهای مداربسته از IP65 شروع میشود و تا IP67 ادامه پیدا میکند. استاندارد IP65 نشان میدهد که دوربین در برابر پاشش اسپری آب و به طور کامل در برابر نفوذ غبار مقاوم است.
در سوی دیگر یک دوربین IP67 به طور کامل «ضدآب» به حساب میآید. بهتر است برای فضاهای آزاد دوربین مداربسته با استاندارد IP67 تهیه کنید و برای دوربینهای IP65 در فضای آزاد، سقف یا محافظ مجزا در نظر بگیرید.
در دوربینهای مداربسته، فریم بیرونی معمولاً یا از جنس پلاستیک است و یا از جنس آلومینیوم. طبیعتاً دوربینهایی که فریم آلومینیومی دارند از نظر قیمتی یک پله بالاتر از دوربینهای مداربسته با فریم پلاستیکی قرار میگیرند. فریم پلاستیکی سبک و ارزان است، اما فریم آلومینیومی دوام بالاتری در برابر ناملایمتیهای محیطی نظیر تابش آفتاب و بارش باران از خود نشان میدهد.
اگر قصد دارید برای یک محیط سرپوشیده دوربین مداربسته تهیه کنید، دوربینهای با فریم پلاستیکی بهترین گزینه از نظر قیمت و عملکرد هستند؛ اما برای فضای آزاد، دوربینهایی که فریم آلومینیومی دارند انتخاب بهتری محسوب میشوند.
جمعبندی
سیستمهای دوربین مداربسته (CCTV) تنوع بالایی دارند. انواع مختلف سیستم دوربین مداربسته شامل آنالوگ، تحت شبکه و بیسیم هستند که هر کدام نقاط قوت و ضعف خودشان را دارند که از معروفترین برندهای سازنده دوربین مداربسته میتوان به داهوا، هایک ویژن اشاره کرد.
سیستمهای آنالوگ سادهترین سیستمها هستند و امروزه منسوخ به حساب میآیند. سیستمهای آنالوگ HD برای کاربری عمومی بهترین گزینه هستند و سیستمهای تحت شبکه مخصوص کاربریهای حرفهای و حساس توسعه پیدا کردهاند. دوربینهای بیسیم نیز جزو گزینههای مناسب برای کاربریهای ساده و ارزان به حساب میآیند.
مقدمه حافظههای SSD (Solid State Drive) به دلیل سرعت بالاتر، دوام بیشتر و مصرف انرژی…
در ابتدا این مقاله بدون تردید باید به رقابت همیشگی اپل و سامسونگ، این دو…
زندگی دانشجویی پر از چالش ها و فرصت های یادگیری است، و در این مسیر،…
شیائومی (Xiaomi) یکی از فعال ترین شرکت های تولید کننده ساعت هوشمند است و حضور…
هر چقدر شرایط کاری دستگاه ماینر استاندارد بیشتری داشته باشد نه تنها سوددهی آن بالاتر…
گلکسی واچ اولترا جدیدترین ساعت هوشمند پرچمدار سامسونگ است که تجربهای بینظیر را برای علاقهمندان…