راهنمای خرید

راهنمای خرید پلی استیشن 5

کنسول پلی استیشن 5 یا PS5 سونی، یکی از محبوب ترین کنسول های گیمینگ بازار است و جایگزین کنسول پلی استیشن 4 سونی به حساب می آید. رقبای اصلی این کنسول گیمینگ، کنسول های نسل نهمی ایکس باکس یعنی Xbox Series X/S هستند. شرکت سونی برای اینکه بتواند به خوبی از پس مایکروسافت در بازار کنسول های گیمینگ برآید، کنسول پلی استیشن 5 را با یک طراحی مدرن، سخت افزار قدرتمند برای پشتیبانی از رزولوشن 4K و انبوهی از امکانات نرم افزاری توسعه داده است. 

همان طور که شرکت مایکروسافت کنسول های گیمینگ نسل جدید خودش را در دو مدل «سری X» و «سری S» عرضه کرده، کنسول پلی استیشن 5 سونی نیز نسخه های متفاوتی دارد: PS5 معمولی، PS5 دیجیتال، PS5 اسلیم (Slim) و PS5 اسلیم دیجیتال. هر نسخه، نقاط ضعف و قوت خودش را دارد، هرچند سخت افزار استفاده شده و بازی های هر سه کنسول با یکدیگر مشترک است.

در این مقاله قصد داریم یک راهنمایی جامع از خرید کنسول پلی استیشن 5 یا PS5 شرکت سونی داشته باشیم. تفاوت نسخه های مختلف کنسول پلی استیشن 5، تفاوت ریجن های مختلف پلی استیشن 5 و معرفی سرویس های اشتراکی عرضه شده توسط سونی، از موضوعات کلیدی هستند که در این مقاله به آن ها می پردازیم. 

تاریخچه پلی استیشن PlayStation

برای اینکه مروری به تاریخچه کنسول «پلی استیشن» شرکت سونی داشته باشیم، باید ابتدا سری به دهه 90 میلادی بزنیم. در سال 1991 میلادی، سونی و «نینتندو» باهم وارد همکاری شدند و قرار بود که سونی، یک کنسول جدید «CD خور» به سفارش نینتندو توسعه بدهد. اما نینتندو ناگهان سونی را رها کرد و توسعه کنسول جدیدش را به Philips سپرد.

سونی هم به جای اینکه پروژه را نیمه کاره رها کند، تصمیم گرفت کنسول تجاری خودش را بر پایه آن توسعه بدهد و در سال 1994 میلادی اولین کنسول گیمینگ خودش را با نام «پلی استیشن» (PlayStation) به بازار عرضه کرد. با موفقیت چشمگیری که کنسول پلی استیشن برای سونی به دست آورد، در سال 2000 میلادی نسل جدید آن یعنی کنسول «پلی استیشن 2» توسط سونی معرفی و عرضه شد. به دنبال موفقیت این دو کنسول، نسل های سوم و چهارم خانواده PlayStation نیز در سال های بعد توسعه پیدا کردند.

طراحی و مشخصات فنی کنسول PlayStation 5

کنسول پلی استیشن 4 به مدت هفت سال و تا سال 2020 میلادی کنسول گیمینگ اصلی سونی بود؛ تا اینکه در سال 2020 میلادی، شرکت سونی کنسول گیمینگ نسل نهمی خودش را با نام «پلی استیشن 5» به بازار عرضه کرد. کنسول پلی استیشن 5 از نظر طراحی، مشخصات سخت افزاری و امکانات جانبی ارتقاهای زیادی نسبت به نسل قبل خودش دریافت کرده که در ادامه به آن ها می‌ پردازیم. 

مشخصات ظاهری

سبک طراحی کنسول پلی استیشن 5 نسبت به نسل قبل خودش به کلی تغییر کرده و طراحی جعبه ای شکل پلی استیشن 4، جای خودش را به یک طراحی مدرن عضلانی با خطوط منحنی داده است. ابعاد کنسول پلی استیشن 5 در نسخه استاندارد برابر 390 × 104 × 260 میلی متر بوده و وزن آن حدود 4.5 کیلوگرم است، پس با یک کنسول بزرگ و سنگین سروکار داریم.

یکی از علل بزرگی ابعاد این کنسول، استفاده از یک فن خنک کننده بزرگ برای تأمین جریان هوای مناسب در این کنسول است؛ چرا که در این کنسول از سخت افزار قدرتمند استفاده شده و سیستم خنک کننده آن باید توانایی بالایی داشته باشد. همان طور که پیش تر گفتیم، در طراحی کنسول پلی استیشن 5 برخلاف نسل قبل از خطوط منحنی زیادی استفاده شده و به همین خاطر، این کنسول از نظر ابعادی کمی بزرگتر از چیزی که هست، جلوه می کند.

شرکت سونی، کنسول پلی استیشن 5 را طوری طراحی کرده که بتوان آن را هم به صورت افقی قرار داد و هم به صورت عمودی. در واقع پایه نگهدارنده آن، توانایی نگه داشتن کنسول را در هر دو حالت دارد. سیستم خنک کننده دستگاه نیز در هر دو حالت، هوای مورد نیاز خودش را به خوبی تامین  می کند. قاب های سفیدرنگی که به عنوان پوشش روی فریم کنسول نصب شده از جنس پلاستیک ABS هستند. این پنل ها بدون هیچ گونه پیچ و از طریق خارهای کشویی به فریم دستگاه متصل می شوند و می توان به آسانی آن ها را جدا کرد. 

مشخصات سخت افزاری

یکی از ارتقاهای اصلی که کنسول پلی استیشن 5 نسبت به نسل قبل خودش دریافت کرده، سخت افزار جدید است. کنسول پلی استیشن 5 به یک SoC ساخت شرکت AMD مجهز شده که مخصوص همین کنسول توسعه پیدا کرده است. این SoC شامل یک پردازنده 8 هسته ای Zen 2 و یک پردازشگر گرافیکی RDNA 2 با قدرت پردازش گرافیکی 10 ترافلاپ است.

در کنار این SoC شاهد بکارگیری 16 گیگابایت حافظه پرسرعت GDDR6 نیز هستیم. شرکت AMD از جدیدترین تکنولوژی های خودش در توسعه پردازشگر کنسول PS5 استفاده کرده و پشتیبانی از Ray Tracing از ویژگی های اصلی آن است. فضای ذخیره سازی این کنسول نیز توسط یک حافظه SSD پرسرعت سفارشی با ظرفیت 825GB تامین می شود. 

قابلیت‌های ارتباطی و درگاه‌ها

در خصوص درگاه های ارتباطی، کنسول پلی استیشن 5 روی قاب جلویی خودش یک جفت درگاه پرسرعت USB 3.2 دارد، یکی نوع A و یکی نوع C. پنل پشتی این کنسول نیز از درگاه ورودی برق، خروجی تصویر HDMI 2.1، یک جفت درگاه USB 3.2 نوع A و یک درگاه LAN میزبانی می کند. قابلیت های ارتباطی این کنسول نیز شامل Bluetooth 5.1 و Wi-Fi 6 802.11ax هستند. 

نسخه های مختلف کنسول پلی استیشن 5

همان طور که پیش تر گفتیم، کنسول پلی استیشن 5 در چند نسخه به بازار عرضه شده و علاوه بر نسخه استاندارد، یک نسخه دیگر به نام اسلیم (Slim) هم دارد. هم نسخه معمولی و هم نسخه اسلیم، در دو مدل «بلوری» و «دیجیتال» نیز عرضه شده اند. ابتدا به معرفی کوتاهی از هر نسخه کنسول PS5  و سپس به راهنمای انتخاب نسخه مناسب از میان آن ها می پردازیم.

کنسول پلی استیشن 5 دیجیتال

زمانی که شرکت سونی کنسول پلی استیشن 5 را معرفی کرد، یک نسخه از آن به نام «دیجیتال» نیز عرضه نمود. کنسول PS5 استاندارد یک درایو نوری Blu-Ray دارد که کاربر می تواند از آن برای خواندن درایوهای Blu-Ray استفاده کند. در نسخه دیجیتال، این درایو نوری BluRay حذف شده و تنها راه خریداری و نصب بازی ها از طریق فروشگاه رسمی PSN است. علت حذف درایو نوری در نسخه دیجیتال چیست؟ قیمت کمتر – کنسول پلی استیشن 5 دیجیتال حدود 50 دلار از نسخه استاندارد ارزان تر است. 

کنسول پلی استیشن 5 نسخه Slim

در سال 2023 میلادی، شرکت سونی یک نسخه از کنسول پلی استیشن 5 تحت عنوان «اسلیم» (Slim) عرضه کرد که قرار است یک نسخه کوچک تر و سبک تر از این کنسول گیمینگ باشد. خود نسخه اسلیم پلی استیشن 5 نیز در دو مدل استاندارد و دیجیتال (فاقد درایو بلوری) عرضه شده است. مدل‌های اسلیم کنسول پلی استیشن 5، یک سری تفاوت کلیدی با مدل‌های اصلی آن دارند:

پلی استیشن 5 اسلیم کمی کوچکتر است. در زبان انگلیسی، Slim به معنی «باریک و جمع‌وجور» است. کنسول پلی استیشن 5 اسلیم قرار بوده یک نسخه جمع و جور از پلی استیشن 5 باشد، اما معلوم نیست چقدر جمع‌وجور. سونی توانسته ابعاد این کنسول را به 358 × 96 × 216 میلی متر برساند. هرچند ابعاد آن نسبت به پلی استیشن 5 اصلی کمتر هستند، اما واقعاً‌ نه آنقدر که توجیه قیمت بالاتر را داشته باشند. 

پنل جلویی یک درگاه USB-C اضافی دارد. اگر خاطرتان باشد، پیش تر گفتیم که روی پنل جلویی کنسول PS5 استاندارد یک درگاه USB-A و یک درگاه USB-C به چشم می خورد. سونی در پنل جلویی کنسول PS5 Slim، درگاه USB-A را با یک درگاه USB-C دیگر جایگزین کرده است، با این تفاوت که بیشتر برای شارژ کردن دسته مناسب است و نه چیز دیگر. 

فضای ذخیره سازی پلی استیشن 5 اسلیم کمی بیشتر است. نسخه های استاندارد پلی استیشن 5 دیجیتال در داخل خودشان یک اس اس دی 825 گیگابایتی دارند. در نسخه های اسلیم، ظرفیت این درایو با 175 گیگابایت افزایش به 1 ترابایت رسیده است. 

می توان به PS5 اسلیم دیجیتال بعداً درایو بلوری اضافه کرد. این، یکی از ویژگی های جذاب نسخه دیجیتال پلی استیشن 5 اسلیم است که می‌ توانید به آن، یک درایو بلوری جداگانه اضافه کنید. این ویژگی در PS5 دیجیتال استاندارد وجود ندارد و به هیچ وجه نمی توان به آن درایو بلوری اضافه کرد. به همین خاطر اگر امروز یک دستگاه PS5 اسلیم دیجیتال خریداری کنید و بعدا بخواهید روی آن، دیسک بلوری باز کنید، می توانید درایو آن را جداگانه خریداری کنید. 

کدام مدل پلی استیشن 5 را بخریم؟

در حال حاضر و در بازار ایران، اختلاف قیمت چندانی میان نسخه های استاندارد و Slim کنسول پلی استیشن 5 وجود ندارد. به همین خاطر و از آن جا که نسخه های Slim این کنسول حدود 125 گیگابایت فضای ذخیره سازی داخلی بیشتری دارند، خرید آن ها نسبت به نسخه های استاندارد تصمیم بهتری است. اما در خصوص نسخه های دیسک خور و دیجیتال: 

نسخه دیسک خور پلی استیشن 5 را بخرید اگر: 

  • به دنبال کامل‌ ترین نسخه کنسول پلی استیشن 5 هستید.
  • قصد دارید به جای خرید بازی دیجیتالی، بازی دیسکی خریداری کنید.
  • می خواهید از دیسک بازی های PlayStation 4 روی کنسول خودتان استفاده کنید.
  • قصد دارید از کنسول به عنوان یک پخش کننده بلوری هم استفاده کنید.

نسخه دیجیتالی پلی استیشن 5 را بخرید اگر: 

  • به دنبال ارزان ترین مدل کنسول پلی استیشن 5 هستید.
  • دوست دارید کنسول شما سبک ترین وزن و باریک ترین طراحی را داشته باشد.
  • برنامه دارید فقط بازی ها را به صورت دیجیتالی و روی اکانت خودتان خریداری کنید.

ریجن های پلی استیشن 5 – کدام ریجن را بخریم؟

کنسول های پلی استیشن 5 بسته به اینکه سفارش کدام منطقه جغرافیایی باشند «ریجن» های مختلفی دارند. ریجن کنسول از روی یک کد دو رقمی در کد مدل کنسول قابل تشخیص است. به طور خلاصه، اکثر کنسول های موجود در بازار ایران ریجن اروپا، خاورمیانه و آفریقا هستند که با کد «16» در سریال دستگاه شناخته می شوند. هرچند کنسول هایی با کد «00» که ریجن اختصاصی آسیاست هم در بازار ایران وجود دارند. 

به طور کلی، ریجن های کنسول پلی استیشن 5 چه از نظر کیفیت ساخت، چه از نظر بازی های قابل اجرا و چه از نظر کیفیت اتصال به سرویس های آنلاین پلی استیشن هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. تنها ریجنی که باید از آن اجتناب کنید ریجن چین است، چرا که سرویس PSN روی آن قفل شده است. خوشبختانه ریجن چین به طور عمده در بازار ایران یافت نمی شود. 

نتیجه گیری

کنسول پلی استیشن 5 به عنوان جدیدترین کنسول گیمینگ شرکت سونی، از بهبودهای قابل توجهی نسبت به نسل قبل خودش برخوردار شده است. سبک طراحی این کنسول نسبت به نسل های پیشین تغییرات جذابی داشته و ظاهر مدرن تری به خودش گرفته است. سخت افزار قدرتمند این کنسول نیز، امکان اجرای بازی ها را به صورت 4K60 برای این کنسول فراهم می کند.

کنسول پلی استیشن 5 در دو نسخه استاندارد و Slim به بازار عرضه شده که هرکدام از آن ها، خودشان دو مدل «دیسک خور» و «دیجیتال» دارند. نسخه های Slim این کنسول طراحی ظریف تر و فضای ذخیره سازی بیشتری دارند (825GB در مقابل 1TB). مدل های دیجیتال هردو نسخه نیز فاقد درایو نوری و حدود 50 دلار ارزان تر هستند. همچنین این کنسول در ریجن های مختلفی به بازار عرضه می شود که به جز ریجن چین، تمامی ریجن ها از نظر کیفیت ساخت و امکانات در سطح یکسانی هستند. 

امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. به نظر شما چه نکاتی در خرید کنسول پلی استیشن 5 اهمیت دارند که در این مقاله جای آن ها خالی است؟ در بخش نظرات حتما با ما در میان بگذارید. 

علی قربانی

دانشجوی مکانیک دانشگاه صنعتی طرشت (صنعتی شریف سابق)؛ علاقه‌مند به سخت افزار و هوانوردی و این صحبت‌ها.

نوشته های اخیر

راهنمای خرید بهترین حافظه SSD برای لپ‌ تاپ

مقدمه حافظه‌های SSD (Solid State Drive) به دلیل سرعت بالاتر، دوام بیشتر و مصرف انرژی…

1 هفته قبل

مقایسه آیفون 16 پرومکس با سامسونگ گلکسی S24 اولترا

در ابتدا این مقاله بدون تردید باید به رقابت همیشگی اپل و سامسونگ، این دو…

1 ماه قبل

راهنمای خرید بهترین لپ‌ تاپ‌ ارزان قیمت دانشجوئی

زندگی دانشجویی پر از چالش ها و فرصت های یادگیری است، و در این مسیر،…

2 ماه قبل

بهترین ساعت هوشمند شیائومی، معرفی 7 مدل برتر

شیائومی (Xiaomi) یکی از فعال ترین شرکت های تولید کننده ساعت هوشمند است و حضور…

2 ماه قبل

انواع دوربین مداربسته، راهنمای خرید

سیستم های دوربین مداربسته (CCTV) یکی از بهترین راه‌ها برای نظارت و افزایش امنیت مکان‌های…

2 ماه قبل

بهترین مکان نصب ماینر کجاست؟

هر چقدر شرایط کاری دستگاه ماینر استاندارد بیشتری داشته باشد نه تنها سوددهی آن بالاتر…

3 ماه قبل